25.06.2024
NaslovnicaZdravlje3 SIMPTOMA OTKRIVAJU DA LI IMATE ZAČEPLJENE ARTERIJE: Važno je uočiti na...

3 SIMPTOMA OTKRIVAJU DA LI IMATE ZAČEPLJENE ARTERIJE: Važno je uočiti na vrijeme! Evo kako vas tijelo upozorava

Mnogi imaju prepreke u arterijama već u dvadesetim godinama, a da toga nisu ni svjesni, sve dok ne bude prekasno. Od kritične je važnosti da prepoznate indikatore i budete oprezni kako biste što prije posjetili ljekara.

Ovo je lista najčešćih znakova začepljenih arterija. Ispitajte faktore rizika i promijenite svoju dnevnu rutinu radi vašeg zdravlja.

1. Neprijatnost u listovima, butinama ili kukovima

Začepljene arterije mogu izazvati nelagodu u nogama tokom aktivnosti poput hodanja. Ovo ukazuje na to da vaši udovi ne dobijaju dovoljno krvi. Nelagodnost u mišićima ili grčevi u nogama mogući su znakovi. Položaj ugruška ili začepljene arterije određuje lokaciju bola.

2. Bol u grudima

Smanjeni dotok krvi u srce izaziva nelagodu u grudima. Stezanje, utrnulost, težina, pritisak ili osjećaj peckanja neki su od simptoma. Pošto je to izazvano fizičkim ili emocionalnim naporom, ljudi obično ne primjećuju ove simptome.

3. Privremeni gubitak vida sa jedne strane

Naše oči i mozak opskrbljuju karotidne arterije. Ako se ove arterije začepe, dolazi do prolaznog gubitka vida ili oštećenja vida na oku. Moždani udar je uzrokovan potpunom blokadom. Zbog toga je važno biti svejstan ovog upozorenja, prenosi Magazin Novosti.

Pored ova tri glavna simptoma, koja su najčešća, postoje i drugi propratni simptomi: umor, vrtoglavica, kratak dah, bol u krstima, hladne ruke ili noge, promjena boje kože u bolnom području.

Izvor:novi.ba