22.06.2024
NaslovnicaZdravljePsihologija5 ZNAKOVA DA IMATE TOKSIČAN ODNOS PREMA SEBI: Osvijestite i otklonite životne...

5 ZNAKOVA DA IMATE TOKSIČAN ODNOS PREMA SEBI: Osvijestite i otklonite životne prepreke koje ste si sami postavili

Često smo okruženi toksičnim ljudima, ali nije rijetkost da imamo toksičan odnos prema sebi – evo koji su znakovi tog nezdravog ponašanja.

Često se u svom okruženju susrećemo s toksičnim ljudima koji nam samo troše vreme i prenose negativnu energiju, zbog čega se osjećamo još gore. Ali jeste li znali da možemo imati i toksičan odnos sa samim sobom? To može izgledati toliko normalno i uobičajeno da ne biste ni primijetili da to radite, stoga obratite pažnju na sljedeće znakove:

1. Kritizirate li često ono što radite?

Ako spoznate da sebi govorite nešto što ne biste rekli prijatelju ili nekom nepoznatom, ovo može biti prvi znak nezdravog odnosa sa samim sobom. Ako se previše kudite, nikada niste zadovoljni postignutim, previše ste oštri ili čak nemilosrdni prema sebi, to je siguran znak da imate toksičan odnos sa samim sobom.

2. Ignorirate vlastite granice

Osoba koja ne zna postaviti granice često se osjeća iscrpljeno, iskorišteno, uzeto zdravo za gotovo. Ali, ako sami ne poštujete vlastita ograničenja, kako možete očekivati isto od drugih? Dopustite sebi da kažete “ne“.

3. Ne stavljate svoje potrebe na prvo mjesto

Briga o sebi nije nešto što činite povremeno, već stalno i konstantno, a ne podrazumijeva samo fizički izgled. Vodite računa o svom zdravlju, vježbanju i prehrani, ali i o svojim mislima. Naučite se opustiti, ne forsirati, reći “ne“ kada nešto stvarno ne želite učiniti, radite ono što je dobro za vas, a ne ono što drugi misle da je dobro… To je stavljanje sebe na prvo mjesto.

4. Stalno imate potrebu za novim doživljajima i ljudima

Život na granici mogućnosti, bez plana, pravca ili slobodnog vremena može izgledati uzbudljivo i živopisno, ali ponekad morate izabrati mir i spokoj. To ne znači da trebate odustati od zabave, ali bilo bi dobro da se odreknete onoga što vas iscrpljuje. Nemoguće je da vam se stalno negdje ide, da želite nova iskustva, da su vam stalno potrebni novi ljudi. Naučite dati prioritet onome što vam daje energiju umjesto da vam oduzima.

5. Ne priznajete ništa što nije savršeno

Bilo da je u pitanju odrađen posao, izgled, uredan dom ili odnos s drugima, u svemu tražite savršenstvo. To je loša navika zbog koje nikada nećete biti sretni jer nikada ništa nije dovoljno dobro za vaše previsoke kriterije. To je usko povezano s vašom pretjeranom samokritičnošću. Poradite na tome da prihvaćate stvari kakve jesu i da polako odbacujete savršenstvo jer ono ne postoji. Težnja perfekcionizmu udaljit će vas i od sebe i od drugih, a nikad vam neće donijeti sreću. Prihvatite da niste savršeni, kao ni ljudi oko vas. Svi griješe i to je normalno.

Kako promijeniti odnos prema sebi?

Ako ste se identificirali s nekim od spomenutih znakova, to je prvi korak na putu vašeg ozdravljenja. Kada znate u čemu je problem, možete se posvetiti njegovom rješavanju. Pokušajte biti nježniji prema sebi, strpljiviji, manje kritični. Dozvolite si greške jer su one normalne i nisu strašne jer se iz njih uči. Korisno bi bilo da zapisujete svoje misli – to će vam pomoći da shvatite što i kako razmišljate u određenim situacijama, koje emocije pritom osjećate. Radite na tome da prihvatite sebe i definirate svoje potrebe koje nećete nikom pravdati niti tražiti dopuštenje. Ponekad si dopustite da ne radite ništa, ako vam to odgovara.

Izvor:story.hr