Free Porn
xbporn
17.07.2024
NaslovnicaKutak+MudrostiAko ste u stanju vidjeti ljepotu, to je zato što ljepotu nosite...

Ako ste u stanju vidjeti ljepotu, to je zato što ljepotu nosite u sebi – Genijalni savjeti Paula Coelha

U mladosti možemo računati na srećne slučajnosti, dobre prilike i položaj zvijezda, ali sa godinama shvatimo da je sreća neka vrsta životnog okruženja koje smo sami stvorili.

Brazilski pisac Paulo Coelho i u osmoj deceniji ne prestaje pisati. U svojim knjigama on govori o tome šta je zaista važno u životu, kako pronaći unutrašnji mir i dovesti svoje emocije u red. On takođe svojim čitateljima daje savjete kako naučiti uživati u životu, a u nastavku pročitajte neke od njih.

1. Prvi savjet: Uvijek budi strpljiv; “Život ponekad može biti iznenađujuće škrt. Mogu proći dani, mjeseci pa čak i godine a da ne osjetite nikakvo uzbuđenje i senzaciju, a onda se samo otvore vrata i cijela lavina se sruši na vas.” Ako vam se čini da je vaš život pauziran to ne znači da je prazan i besmislen.

To znači da je došlo vrijeme za malo razmislite o svom životu.

2. Drugi savjet: Riješite se negativnosti; “Diplomatija je umjetnost odgađanja odluke sve dok se problem ne riješi sam od sebe.” Razmislite samo koliko svoje energije trošite na ljutnju, negativnosti, osvetu i pokušaje da nekome nešto dokažete.

Riješite se negativnosti u svojoj duši. Život je mnogo mudriji od nas.

3. Treći savjet: Razveselite se; “Ako mislite da je avantura opasna isprobajte rutinu. Ona je smrtonosna.” Veliki mislioci u prošlosti su savjetovali da svako treba da krene na putovanje.

Na drugi kontinent, u drugu državu ili u drugi grad. Vjerovali su da se čovjek drugačiji vraća kući. Ako vas ne privlače druga mjesta ostanite tu gdje jeste, ali se nemojte ustrupčatavi upustiti se u avanturu ako osjetite potrebu za tim.

4. Četvrti savjet: Osjetite ljepotu; “Ako ste u stanju vidjeti ljepotu, to je zato što ljepotu nosite u sebi. Svijet je poput ogledala u kojem svako vidi svoj odraz.”

5. Peti savjet: Ne vraćajte se u prišlost i ne razmišljajte o budućnosti; “Često razmišljamo o tome šta smo učinili i kako smo to mogli učiniti bolje, o posljedicama svojih postupaka i zašto tada nismo postupili drugačije. Ili razmišljamo o budućnosti, pokušavamo zamisliti šta nas čeka sutra i kako spriječiti opasnosti koje nas mogu čekati iza ugla.”

Nemojte osuđivati sebe zbog grešaka koje ste činili u prošlosti. Niste ih vi napravili namjerno već je život izgrađen na takav način da tada niste mogli donijeti drugačiju odluku. Drugi način je samo iluzija o kojoj smo samo maštali. Zapamtite da ne postoji ništa puno pogrešno na ovom svijetu. Čak i pokvaren sat pokazuje tačno vrijeme dva puta dnevno.