25.06.2024
NaslovnicaKutak+MudrostiDžaba ti ljepota ako nemaš dovoljno samopouzdanja i samopoštovanja - Savjeti Labkovskog

Džaba ti ljepota ako nemaš dovoljno samopouzdanja i samopoštovanja – Savjeti Labkovskog

Ako želite da vas drugi cijene i poštuju morate prvo cijeniti i poštovati sami sebe.

U našem životu mnogo toga zavisi od našeg samopouzdanja i samopoštovanja, a to je problem koji muči mnoge. Poznati psiholog Mihail Labkovski otkriva nekoliko jednostavnih načina koji bi vam mogli pomoći da izgradite samopouzdanje i povećate samopoštovanje.

1. Prva stvar koju bi svaka žena trebala uraditi je da prestane pitati svoje prijatelje i porodicu kako izgleda. Kada žena lijepo izgleda to utiče na njeno samopouzdanje, ali kada stalno traži odobrenje i mišljenje drugih to pokazuje da nije sigurna u sebe.

Nikakva ljepota ne može nadoknaditi manjak samopouzdanja. Uvijek se prvo zapitajte kako se vama nešto sviđa, bilo da se radi o vašem izgledu ili bolo kojoj drugoj stvari. Ako se vama sviđa, ne treba da vas brine mišljenje drugih.

2. Naučite kako da odgovorite na komplimente.

Uvijek se zahvalite kada vam neko uputi kompliment i nemojte da umanjujete svoju vrijednost ili da se sramite što vam je neko rekao da lijepo izgledate. Ne morate nikome da se pravdate. Jedno kratko hvala će biti dovoljno da odgovorite na kompliment.

3. Nikada nemojte mijenjati svoje odluke, osim ako nije u pitanju viša sila. Ako ste na primjer odlučili da odete u kino, da izađete sa prijateljima ili da odete u šetnju nemojte mijenjati svoje planove i uradite to. Samo odlučivanje pomaže osobi da formira unutrašnju srž i uči je da čuje samog sebe.

Svaka odluka podrazumijeva rizik, jer se ne zna do kakvih će posljedica dovesti. Ali zahvaljujući tome, osoba preuzima odgovornost za sebe i može učiti iz svojih grešaka.

4. Mnoge žene su jako samokritične i uvijek pronalaze sebi sto mana.

Neke će reći kako su debele, neke kako imaju krive noge i slično. Samokritika ima veliki uticaj na nivo samopouzdanja i samopoštovanja. Ako osoba stalno kritikuje samu sebe ne može postati samopouzdana. Ono što svaka osoba treba da uradi je da prihvati sebe takvu kakva jeste i tek tada će moći biti sigurnija u sebe i više će cijeniti sebe.