14.06.2024
NaslovnicaLifestyleNe koriste se samo za pranje suđa: Sve ovo možete očistiti sa...

Ne koriste se samo za pranje suđa: Sve ovo možete očistiti sa samo jednom tabletom za mašinu za suđe

Tablete za mašinu za suđe napravljene su tako da se mogu nositi s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane pa ne iznenađuje da ih mnogi upotrebljavaju i za čišćenje izvan mašine za suđa.

Znate li što se sve možete očistiti samo jednom tabletom?

Pećnica

Uvijek je teško očistiti ostatke hrane, pogotovo ako je riječ o unutrašnjosti pećnice. Upotrijebite tabletu za mašinu za suđe razmočenu u toploj vodi kako biste s lakoćom izribali staklo i vrata pećnice te joj vratili stari sjaj.

Lonci i posude

Na isti način na koji djeluje na vratima vaše pećnice, tableta za mašinu za suđe s lakoćom čisti zagorjele tave.

Mrlje kafe i čaja

Ako se kafa može upotrijebiti za bojanje tekstila, vjerujte da će učiniti isto velikom broju šaljica ako ih odmah ne isperete. Mrlje nije lako ukloniti i može se činiti da će tu i ostati, ali sve što je potrebno jest topla voda (napunite posudu do 3/4) i tableta za mašinu za suđe. Nakon sat vremena trebali biste moći isprati sve mrlje vrućom vodom. Isprobajte ovaj praktični trik i s vazama za cvijeće, bokalima i bocama!

Kanta za smeće

Kante za smeće su odvratne, a ne bi trebale biti takve. Brisanjem ostataka hrane koji se raspu po poklopcu ili nađu put do dna kantu ćete održati relativno čistom, ali dobro je dubinski je očistiti barem dva puta godišnje. Najlakši način da to učinite? Napunite kantu što je više moguće toplom vodom i ubacite tabletu za mašinu za suđe. Pričekajte da se otopi, zatim pričekajte još sat vremena prije ispiranja vrućom vodom.

Sudoper

Nevjerojatno je kako se brzo dno vašeg sudopera može zaprljati. Ogrebotine od lonaca i tava i promjena boje zbog tamnih tekućina mogu učiniti da čak i najčišći sudoper izgleda prljavo. Samo pustite malo tople vode u sudoper i utrljajte tabletu za mašinu za suđe po sudoperu. Nakon nekog vremena, isperite je toplom vodom.

WC školjka

Kad dođe vrijeme da se pozabavite kupaonicom, počnite tako što ćete baciti tabletu za mašinu za suđe u WC školjku. Zatim očistite umivaonik, podove i tuš, a WC ostavite za kraj. Na taj će način tableta imati vremena da se malo otopi i ribanje WC školjke trebalo bi biti jednostavno. Također, možete koristiti tablete za čišćenje mrlja koje je ostavila tvrda voda.

Izvor:klix.ba