14.06.2024
NaslovnicaZdravljePsihologijaOVO JE OTROV KOJI VAS IZJEDA IZNUTRA: Lujza Hej je upozorila -...

OVO JE OTROV KOJI VAS IZJEDA IZNUTRA: Lujza Hej je upozorila – riješite ga se pod hitno!

Lujza Hej, jedna od najpoznatijih motivacionih govornica, često je govorila koliko je važno da se oslobodimo negativnih emocija i da oslobodimo prostor u svojoj duši za nešto pozitivno i lijepo što nam može donijeti radost i punoću života. Ipak, negativne emocije se pojavljuju svakog dana, u raznim uslovima i u raznim okruženjima.

Stres i traume su najveći okidači za negativne emocije, a Lujza Hej je na jednu posebno upozoravala. Ogorčenost – ova emocija nas izjeda iznutra, ne dozvoljava nam da ispunimo svoje želje i uništava naše mentalno i fizičko zdravlje.

Dugotrajna ogorčenost se razlaže, truje tijelo i na kraju može dovesti do psihosomatskih oboljenja. Ogorčena osoba nikada ne može biti srećna i zadovoljna, ona živi u mračnom krugu svojih negativnih uvjerenja. Ogorčenost je snažna, a čak i kada pokušate da je se oslobodite, to morate raditi sa puno truda, jer se ona za vaše srce zalijepi poput parazita kojeg je teško ukloniti.

Kako se onda osloboditi negativnih osjećanja?

– Kako biste se oslobodili takvih osjećanja, prestanite da kritikujete sebe i druge. Prihvatite sebe takvima kakvi jeste. Kritičnost uništava duh, a pohvale ga jačaju. Iako govorenje da se volite u početku može biti teško, ako budete istrajni, s vremenom ćete to početi zaista i da mislite. Kad zavolite sebe, sveobuhvatni će život odražavati tu ljubav – uvjerena je Lujza.

Lujza Hej je isticala da u cilju oslobađanja od osjećaja gorčine možete koristiti i pozitivne afirmacije koje donose mir, samopouzdanje, radost i osjećaj lakoće.

Izvor:mondo.rs