22.06.2024
NaslovnicaLifestyleSkoro svi radimo ovu grešku: Ovaj način sušenja posteljine može vas dodatno...

Skoro svi radimo ovu grešku: Ovaj način sušenja posteljine može vas dodatno koštati, a donosi i druge rizike

Stručnjaci ističu da prilikom sušenja posteljine postoji jedna greška koju svi prave, a to je sušenje na radijatorima – osim što može biti opasno, istovremeno izaziva vlagu u kući, a povećava i potrošnju energije.

Nikada ne stavljajte mokre tkanine na radijatore – iako može biti primamljivo osušiti svoju posteljinu direktnim postavljanjem na radijator, to nije preporučljivo sa sigurnosne tačke gledišta jer postoji potencijalni rizik od požara.

Prekrivanjem radijatora vlažnom tkaninom može doći do nakupljanja neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili buđi.

Korištenje radijatora za sušenje posteljine ili odjevnih predmeta istovremeno može negativno utjecati na vaše račune za grijanje jer ne omogućava pravilnu cirkulaciju zraka pa će vašoj kući trebati više vremena da dostigne željenu temperaturu i samim tim će povećati potrošnju energije.

Također, preporučuje se da prilikom sušenja veša u unutrašnjosti vašeg doma provjetravate prostorije. Kako bi se izbjegla vlaga u zatvorenom prostoru koja može dovesti do buđi, pokušajte redovno otvarati prozore kako biste omogućili slobodno kretanje zraka i omogućili da vlažni zrak izađe.

Ne zaboravite redovno prati i mijenjati posteljinu, bar jednom sedmično kako biste bili sigurni da su vaše posteljine čiste i svježe.

Također stručnjaci ističu da je veoma važno da ispeglate posteljinu odmah nakon što je osušite.

Izvor:klix.ba