Free Porn
xbporn
18.07.2024
NaslovnicaKutak+Šta ne smijete raditi s mljevenim mesom - Mnogi prave ove greške

Šta ne smijete raditi s mljevenim mesom – Mnogi prave ove greške

Mljeveno meso nezaobilazan je dio svakodnevnih jela koje pripremamo u vlastitom domu. Iskoristite njegov maksimum i ne pravite sljedeće greške.

1. Ne zamrzavajte mljeveno meso u originalnom pakiranju.

Pakiranje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesicu i pohranite u ledenicu za kasniju upotrebu.

2. Ne odmrzavajte mljeveno meso u mikrovalnoj pećnici

Mikronvalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga, prije nego što se masa do kraja odmrzne. Nemojte bacati novac, već meso odledite na prirodan način – postepno, u frižideru.

3. Nemojte dodavati mljeveno meso u hladnu tavu

Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite na vruću tavu kojoj ste dodali kašiku masnoće. Ne stavljajte meso u hladnu tavu jer će se zalijepiti za dno te dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.

4. Ocijedite višak vode

Mljeveno meso tokom pirjanja ispušta višak vode koja ispari uslijed dugotrajne termičke obrade. Nemojte se bojati ocijediti ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tekućine morate dodati za pripremu određenog umaka ili jela.

5. Nemojte ispirati mljeveno meso prije ili nakon kuhanja

Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus.

Izvor:haber.ba