25.06.2024
NaslovnicaKutak+Sve više mladih neće brak jer imaju loš primjer roditelja: Inspirativni tekst...

Sve više mladih neće brak jer imaju loš primjer roditelja: Inspirativni tekst psihijatra Jerotića

Vladeta Jerotić rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, a bio je srpski ljekar, neuropsihijatar, psihoterapeut, književnik. Napravili smo skup njegovih shvatanja na razne teme:

“Pozitivne osobine su: trezvenost, prostosrdačnost, duševnost, žeđ za slobodom. Negativne – sujeverje, preterani nacionalizam, odnosno šovinizam… Normalno je da mlad čovek ima želja, nije dobro da ih nema. Dobro je da stariji nešto od mladih očekuju, a dobro je i da mladi znaju da su u očekivanju.

Da li će se sve to ostvariti i te želje i te mogućnosti njihove, veliko je pitanje. Zavisi mnogo od tzv. individuacionog procesa koji traje celog života.. Niko poludeo nije od apstinencije – to vam kaže Vladeta Jerotić. Svako nailazi povremeno na neki ćorsokak.

Važno je samo iz njega izaći. A kako ćemo izaći kad ne znamo kako smo ušli? A kad smo ušli i prepoznali da je to pogrešan put i ćorsokak, može se izaći. Ako nismo prepoznali, ostajemo jako dugo na krivom putu. Uvek su postojali pravi i krivi putevi, ali su se ukrštali.

Tako da je i pravi put nekada umeo da skrene, a krivi put sam od sebe dolazio na pravi put – slikovito je objasnio. Pravi put do svoje ličnosti nikad se ne postiže do kraja. Promene su uvek neophodne. Menjamo se nabolje, menjamo se nagore, najčešće i jedno i drugo.

To opet treba prepoznati i opet smo na osnovi: Upoznaj samog sebe. Prvi, najvažniji deo je da čovek upozna sebe. Što bolje upozna sebe, biće prema sebi tolerantniji. Ako ne poznaje sebe dovoljno, onda će svoju krivicu i svoje zlo, i svoju Senku, kako bi Jung rekao, prebacivati na drugoga.

To je čuvena projekcija: nisam ja kriv, nego muž, žena, deca, sused… Treba biti tolerantan. Naš narod uvek pita: “A dokle?” Postoji trpeljivost prema sebi. Ako smo prema sebi trpeljivi, bićemo i prema drugima – ocenio je Jerotić.

Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal. Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u 50. kao kada ste imali 20 godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja.