Free Porn
xbporn
18.07.2024
NaslovnicaKutak+MudrostiTesline tehnike za vježbanje mozga: "Čovjek najbolje funkcioniše kad se udalji od...

Tesline tehnike za vježbanje mozga: “Čovjek najbolje funkcioniše kad se udalji od drugih”

Nikola Tesla je imao ideje i tehnike koje su se kosile svemu što je ostatak svijeta propagirao.

Da bi moza proizvodio nove ideje i kako bi se sprečilo njegovo starenje, on zahteva trening, baš kao i mišići u našem telu. Ako želimo da sprečimo prerano propadanje moždanih ćelija, važno je da usvojimo određene navike. Ovo je spisak navika zahavljujući kojima je Tesla uspeo da bude neprikosnoveni inovator, a svako od nas može da ih usvoji:

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite: “Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi.

Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti”, zapisao je Tesla. Ova vizuelizacija doprinosi značajno radu mozga.

2. Idite u šetnju: Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost.

I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881.

Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami: Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata: “Um je oštriji i i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju”, tvrdio je Tesla.