25.06.2024
NaslovnicaKutak+MudrostiThich Nhat Hanh: “Voljeti bez znanja kako voljeti, ranjava osobu koju volimo!”

Thich Nhat Hanh: “Voljeti bez znanja kako voljeti, ranjava osobu koju volimo!”

Voljeti drugu znači da u potpunosti razumijete njegovu ili njezinu patnju.

Svi smo postavili pitanje: “Što je ljubav?” Je li to osjećaj? Djelovanje? Ili je to nešto što jednostavno ne možemo definirati? Prema riječima budističkog učitelja Thich Nhat Hanha, to je jednostavno način postojanja.

Zapravo, u jednostavnim, ali dubokim riječima, Thich Nhat Hanh kaže da je put ljubavi jedno od najkompleksnijih ljudskih iskustava i ono koje najviše nagrađuje, navodi portal ideapod.com.

U suštini učenja Nhat Hanh je ideja da je “razumijevanje drugo ime ljubavi”.

Drugim riječima, voljeti drugu znači da u potpunosti razumijete njegovu ili njezinu patnju. Uostalom, prema budističkoj misli, razumijevanje je ono što svi trebaju.

Ipak, nama je teško potpuno razumjeti jer smo opterećeni svakodnevnim životom. Thich Nhat Hanh to briljantno objašnjava s prikladnom metaforom:

“Ako ulijete šalicu soli u šalicu vode, voda postaje nepitka. Ali ako sipate sol u rijeku, ljudi mogu nastaviti koristiti vodu za kuhanje, pranje i piće. Rijeka je neizmjerno velika i ima sposobnost primanja, prihvaćanja i transformacije. Kada su naša srca malena, naše razumijevanje i suosjećanje su ograničeni i mi patima. Ne možemo prihvatiti ili tolerirati druge i njihove nedostatke i zahtijevamo od njih da se promijene. Ali kad se naša srca ‘povećaju’, te iste stvar nas više ne tjeraju na patnju. Imamo puno razumijevanja i suosjećanja i možemo prihvatiti druge. Prihvaćamo druge kakvi jesu i onda se oni imaju priliku transformirati.”

Pitanje koje trebamo postaviti jest: kako se možemo obvezati na razumijevanje patnje jedni drugih? Thich Nhat Hanh kaže da sve počinje s našom vlastitom srećom:

“Kada hranimo i podupiremo svoju sreću, hranimo našu sposobnost ljubavi. Zato voljeti znači naučiti umijeće hranjenja naše sreće.

Razumijevanje nečije patnje najbolji je dar koji možete dati drugoj osobi. Razumijevanje je drugo ime ljubavi. Ako ne razumijete, ne možete voljeti. “

Ipak, Thich Nhat Hanh kaže kako se dinamična interakcija ljubavi također mora naučiti:

“Ako se naši roditelji nisu voljeli i razumjeli jedno drugog, kako možemo znati kako izgleda ljubav? … Najljepše nasljedstvo koje roditelji mogu dati svojoj djeci je njihova sreća. Naši roditelji nam možda mogu ostaviti novac, kuće i zemljišta, ali možda nisu sretni ljudi. Ako imamo sretne roditelje, dobili smo najbogatije nasljedstvo koje postoji.”

Izvor:atma.hr