25.06.2024
NaslovnicaKutak+Duško Radović o braku: Ima žena koje vole samo svoje muževe, nisu...

Duško Radović o braku: Ima žena koje vole samo svoje muževe, nisu posebni ti muževi, već žene

Duško Radović je bio pjesnik, pisac, novinar i aforističar. Rođen je 1922. godine u Nišu, a umro 1984. godine u Beogradu.

Mnogi njegovi aforizmi se svakodnevno citiraju, a često je pisao o osjećanjima i muško-ženskim odnosima.

1. ” Budni su oni koji vole, a još spavaju oni koji su voljeni.”

2. ” Muž je ime za onoga ko vas je nekada volio. Žena je ime za onu koja je veoljela nekog drugog, ali se udala za vas.”

3. “Lako je voljeti one koji vas ne vole, Pokušajte jednom da volite one koji vas vole.”

4. “Fudbal okuplja dvije vrste muškarac, one koji nemaju djevojke i one koji imaju žene.”

5.”Hrabri muškarci lupaju vratima kada dolaze kući, kukavice samo kada odlaze.”

6. “Neki su se već razveli, neki se razvode, a neki su tek na početki, tek trebaju da se vjenčaju.”

7. “Nemojte se ženiti zbog noći, noću možete spavati. Tražite ženu koja će vam riješiti probleme danju.”

8. Ima žena koje vole samo svoje muževe. Nisu ništa posebni ti muževi, već te žene.”

9. “Udvarajte se malo svojoj ženi – kao da vam nije žena, kao da ima nekog drugog, kao da može da bira.”

10. “Ne vjerujte lijepim ženama, suviše su lijepe da bi vam bile vjerne.”

Danas se prije potpisivanja opštinskog vjenčanja, mladencima čitaju negove riječi da ih podsjete šta znači brak i kakav brak treba da bude. “Brak se uređuje zakonom samo onda kada ne može drugačije. Zato ne dozvolite da vam zakon uređuje brak.

Uredite ga sami, ljepše i humanije nego što bilo koji zakon može. Želimo da vam bude lijepo, da vam dugo traje, da se radujete jedno drugome, da živite sa uvjerenjem da ste danas obavili jedan od najvažnijih i najljepših poslova u životu.

Savjetujemo vam da ne žurite, da štedljivo trošite riječi i osjećanja. Nemojte odmah potrošiti sve. Rasporedite svoju ljubav i poštovanje na svaki dan zajedničkog života. Zakon kaže da su muž i žena u bračnoj zajednici ravnopravni, ali to može i ljepše da se kaže.

Povećajte svoje obaveze da ne biste ugrožavali prava drugih. U ovom svečanom činu stekli su se ne samo obostrana ljubav već i vaši pojedinačni i zajednički interesi. Brak ne može biti cilj. On je samo mogućnost da se vaši drugi interesi lakše i ljepše ostvare.

Stalno gradite svoju vezu, poštujte njene granice, ne dajte joj da se začauri, ulijeni, uspava, da prestane da živi i postoji. Bogarite svoj zajednički život, borite se za raznovrsnost života, budite realni i odmjereni kada dređujete ciljeve i želje, jaki i uporni kada treba da ih ostvarujete.

Ne možete se baviti samo ljubavlju. Ljubav je lijepa samo kada se podrazumjeva kad prati sve ostale naše aktivnosti, kad nam daje snage da se što uspješnije ostvarimo kao ličnosti i članovi društva.

Budite ljubomorni, ali ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću. Neka ovaj dan bude srećan početak vašeg dugog i lepog zajedničkog života.”