23.04.2024
NaslovnicaKutak+Kada prestanete KONZUMIRATI ALKOHOL ove promijene ćete ODMAH uočiti

Kada prestanete KONZUMIRATI ALKOHOL ove promijene ćete ODMAH uočiti

Prestanak konzumiranja alkohola, čak i na samo mjesec dana, može značajno poboljšati vaše zdravlje. Znate li koje promjene ćete najprije uočiti ako se odlučite na ovaj korak?

Konzumirat ćete znatno manje količine hrane u odnosu na ranije. Alkohol uzrokuje debljanje zbog viška kalorija koje sadrži. Samim tim povećava i vaš apetit za visokokaloričnom hranom. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, ljudi koji su pili samo pola čašice alkohola jeli su 11 posto više od onih koji su apstinirali.

Iako alkohol mnoge ljude uspava, on zapravo ometa kvalitet sna. Nakon što prestanete piti alkohol, primijetit ćete da možete brže zaspati, imat kvalitetniji san i ujutru se probuditi osjećajući se svježe i spremno za obaveze koje morate ispuniti.

Ako odustanete od konzumiranja alkohola na mjesec dana, smanjit ćete šanse za oštećenje jetre za čak 20 posto. Osim toga, nivo glukouze u krvi, ključnog faktora za dijabetes, smanjit će se za 16 posto.

Čak i u malim dozama, alkohol negativno utječe na sposobnost želučanih mišića da razgrađiuju unesenu hranu. Također može ometati sposobnost probavnih enzima da funkcionišu i razgrađuju hranu. Kada je rad ovih funkcija poremećen, probava postaje loša. Prestanak konzumiranja alkohola će gotovo momentalno riješiti ovaj problem.

Izvor:klix.ba