25.06.2024
NaslovnicaKutak+Konzumiranje OVOG GAZIRANOG PIĆA može biti povezano s povećanim rizikom od ANKSIOZNOSTI

Konzumiranje OVOG GAZIRANOG PIĆA može biti povezano s povećanim rizikom od ANKSIOZNOSTI

Postoji niz stvari koje mogu uzrokovati da se ljudi osjećaju anksiozno. Stručnjaci su sada otkrili da ono što konzumiramo također može učiniti da se osjećamo pomalo uznemireno.

Medicini su sproveli istraživanje na miševima, a ne na ljudima i otkrili da glodari mogu generacijama pokazivati ​​anksioznost nakon konzumiranja zaslađivača.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Washingtonu Instituta za radiologiju Mallinckrodt i Odsjeka za neurologiju u St. Louisu istražili su vezu između aspartama i anksioznosti.

Aspartam je zaslađivač koji se često koristi u niskokaloričnoj hrani i pićima, uključujući dijetnu kolu i druge opcije dijetalnih pića.

Prethodne studije su otkrile da ovaj sastojak može povećati rizik od smrtonosnog raka, pa čak i sepse. Nova studija, objavljena u PNAS- u, pokazuje da čak i samo mala količina može uzrokovati štetu.

Istraživači su miševima dali slobodan pristup vodi doziranoj aspartamom. Doza je bila ekvivalentna 15 posto preporučene maksimalne dnevne količine za ljude od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Stručnjaci su rekli da su miševi koji su jeli ovo pokazali anksioznije ponašanje kada su testirani. Medicinari su rekli da se ovaj efekat tada mogao vidjeti na potomcima glodara i do dvije generacije nakon njih.

Neuroznanstvenik Pradeep Bhide je rekao: “Ono što ova studija pokazuje je da se moramo osvrnuti na faktore okoline, jer ono što vidimo danas nije samo ono što se dešava danas, već ono što se dogodilo prije dvije generacije, a možda čak i duže.”

Anksioznost je mjerena različitim testovima na nekoliko generacija miševa.Također, su izvršili sekvencioniranje na svom nervnom sistemu kako bi utvrdili kako se eksprimiraju geni tkiva njihovog nervnog sistema.

Stručnjaci su otkrili značajnu promjenu u dijelu mozga koji je povezan s anksioznošću, amigdali. Prethodne studije su pokazale da kada se konzumira aspartam može uticati na centralni nervni sistem.

Kada su miševi u studiji dobili lijekove protiv anksioznosti, njihovo ponašanje je prestalo. Diazepam također pomaže u regulaciji istog puta u mozgu koji je pod utjecajem aspartama.

Istraživači su rekli da je potrebno mnogo više rada kada je u pitanju uspostavljanje veze između zaslađivača i anksioznosti. Međutim, i dalje su pozvali na oprez kada je u pitanju konzumacija napitka.

Dodali su: “Ekstrapolaca nalaza na ljude sugerira da konzumacija aspartama u dozama ispod maksimalnog dnevnog unosa koje preporučuje FDA može dovesti do neurobihejvioralnih promjena kod osoba koje konzumiraju aspartam i njihovih potomaka. Stoga, ljudska populacija je izložena riziku od mogućih efekata aspartama na mentalno zdravlje može biti veća od trenutnih očekivanja, koja uključuju samo pojedince koji konzumiraju aspartam.”

Izvor:klix.ba