25.06.2024
NaslovnicaKutak+Kada promijenite ovo, bit ćete vitkiji nego ikad: Evo kako emocije utječu...

Kada promijenite ovo, bit ćete vitkiji nego ikad: Evo kako emocije utječu na gubitak kilograma!

Kada želimo jesti – to je pokazatelj da nam nedostaje neka energija. Jedemo jer nam nedostaju emocije. Zašto žene hvata strast za slatkišima, a muškarce za slanom hranom? Zato što se žene nesvjesno pokušavaju opustiti i smiriti, dok muškarci pokušavaju skupiti i aktivirati svoju snagu.

Biti vitka, mršava, tanka – je životna želja mnogih žena. Mnoge od nas su pokušale s raznim dijetama, a neke mogu napisati i knjigu o tome kako smršavjeti. Bilo kako bilo, 80% žena će priznati da nisu zadovoljne svojim izgledom i da bi htjele smršavjeti još barem dva do tri kilograma.

Znam sve o višku kilograma i to iz prve ruke. Od djetinjstva sam bila prilično punašna, tako da sam u školi bila izložena ismijavanju. Sve me to dovelo do kompleksa…. Kada sam napunila 15 godina, odlučila sam smršavjeti. Tada su počele dijete, tjedni gladovanja, sirova hrana… Nema na što nisam bila spremna tada, samo da izgubim koji kilogram.

I stalno sam bila u depresiji. Dok gubite težinu, poričete da ste pod stresom. Kada smršavite, onda vas hvata panika druge vrste: kako zadržati postignute rezultate?

Danas neću pisati o fizičkom metodama gubitka težine: prehrani, sportu, vodi… To sve znate i bez mene. Danas ćemo pričati o drugim metodama gubitka težine: psihološkim i energetskim. Uostalom, s ovim i trebate početi.

Sve je počelo kada sam se zaljubila. Zaljubila sam se tako da su emocije galopirale od endorfina do adrenalina, a onda je sve tonulo u depresiju. Za godinu dana ove “ljubavi” izgubila sam 30 kilograma! Ne samo da sam postala tanka kao trska, postala sam katastrofalno tanka.

Ljubav me toliko uzdrmala da mi ni jedna hrana nije godila. Često sam zaboravljala čak i jesti!!! Pa kada sam se svađala sa dečkom, padala sam u takvu depresiju da sam stalno plakala i hrana mi nije bila prioritet.

Zašto vam ovo pišem? Ne predlažem vam sličnu metodu gubitka težine. Poanta je u emocijama. Sve je u emocijama! O tome ćemo pričati danas.

Zašto jedemo ono što jedemo?

Svi znate da konzumiramo mnogo više hrane nego što je našem tijelu potrebno. Možemo lako živjeti ako jedemo jednom ili dva puta dnevno, u malim porcijama. Prava fizička glad je modernom čovjeku skoro nepoznata. Glad koju osjećamo je glad jednog našeg drugog tijela, to je naš energetski omotač. Možemo sjediti cijeli dan i ništa ne raditi, bez trošenja bilo kakve fizičke energije, ali mi želimo jesti. Zašto?

Sve je u energiji. Svaki proizvod i okus ima svoju energiju. To je dobro rečeno u Ayurvedi. Tako, na primjer, slatki okus umiruje, slano nam potiče koncentraciju; oštri okusi nas aktiviraju, dok nam gorki daju strpljenje…

Također, svaki proizvod ima svoju osobnu energiju. Neki proizvodi imaju žensku i meku energiju, drugi mušku, neki podižu raspoloženje, drugi vam daju temelj… Kada želimo jesti – to je pokazatelj da nam nedostaje neka energija.

Zašto žene hvata strast za slatkišima, a muškarce za slanom hranom?

Zato što žene nesvjesno pokušavaju opustiti se i smiriti, dok muškarci pokušavaju skupiti i aktivirati svoju snagu.

Probavljajući hranu, povezujemo se s njenom energijom, ona nas ispunjava svojim vibracijama i promjenama mentalnog  stanja. Tako, na primjer, postoje određeni životni trenutci kada ste bili bukvalno ovisni o nekom proizvodu (on vam je davao potrebnu energiju), a onda ste u jednom trenutku shvatili da ga ne želite više jesti.

Sjećam se perioda kada sam jela limunovu koru. Tada sam shvatila da mi gorak okus daje snagu i strpljenje. Nisam se mogla zaustaviti. Bila sam u stanju kupiti kilogram limuna i pojesti ga, sve s korom, i to samo za par dana. Bez šećera i bez meda. Svi koji su me vidjeli kako “tamanim” limun, zgražavali bi se, ali meni je to tada baš odgovaralo. Mjesec dana kasnije, ovaj period u mom životu se završio. Želja za limunom je  nestala.

Jedemo jer nam nedostaju emocije. Molim vas da zapamtite svaku radost i sretan dan u svom životu.

  • Jeste li mnogo jeli tog dana?
  • Jeste li uopće jeli?

Kada smo ispunjeni pozitivnim emocijama, ne trebamo dodatne izvore energije i zato ne jedemo.

Zašto nam dijeta ne pomaže?

Iscrpljujuće dijete pomažu nam da izgubimo težinu samo neko vrijeme.  Jedan moj prijatelj je pola godine bio na strogoj dijeti i evo što je rekao: “Jednom sam se probudio i shvatio da ne mogu više gladovati. Usprkos činjenici da sam smršavio i da je moje tijelo izgledalo fantastično. Čak ni ta činjenica me nije mogla zadovoljiti.

Počeo sam jesti tada usred noći. Prvo sam uzeo salatu, da bih kasnije bukvalno progutao sve što je bilo u frižideru. Jeo sam čak i one čokoladne novogodišnje ukrase koji su pola godine stajali u frižideru. Nisam mogao prestati…”

To uopće nije bila glad, već suptilno tijelo iscrpljeno i bez energije.

Fizičko tijelo može izdržati glad dugo vremena i bez ikakvih smetnji, da bi  ste se na kraju vratili normalnoj prehrani. Ali emotivno tijelo ne može. Svakog dana mu je potrebna određena razina hrane, a kada mu uskraćujemo hranu postajemo nervozni, razdražljivi…

Sjećate se kada ste na dijeti koja traje dugo? Tu nema nikakvog zadovoljstva ni spokoja.

Kada ste emocionalno ispunjeni, vaše tijelo nije gladno.

Odlučila sam provesti jedan eksperiment: organizirala sam svaki dan sebi neko zadovoljstvo – vožnja biciklom, dan u wellness centru, čitanje omiljene knjige, druženje sa zanimljivim ljudima itd…

Za mjesec dana sam izgubila 4 kilograma iako nisam bila na dijeti. Jela sam što sam htjela i kada sam htjela. Tj. nisam uopće razmišljala o hrani. Znači, hrana mi nije bila prioritet.

To sam isto primijetila na svojoj svekrvi. Nakon 15 godina, napokon je sebi kupila automobil. Stalno je “zujala” na sve strane i za mjesec i po dana, izgubila je 3 kilograma. Samo od velike doze adrenalina! Priznala je da nije imala želju za hranom, da je često i zaboravljala jesti, pogotovo kada je planirala krenuti na neki put. Onda sam počela primijećivati isti obrazac kod drugih žena.

Kada živimo u harmoniji s našom prirodom, s našim tijelom – ne fokusiramo se na hranu, naše navike se mijenjaju, interesi se mijenjaju. Prestajemo žudjeti za hranom.

Moj prijedlog je:

Predlažem vam da sprovedete eksperiment od 21 dan i da svaki dan radite ono što najviše volite! Umjesto hrane, nahranite se radošću!

Najvažnije je da radite ono što vama godi, što vi volite. Svaki dan radite nešto dobro za sebe. Na primjer: spa, masaže, kupke, sport, ples… Vrlo je važno da vaše tijelo osjeća radost.

Ako primijetite da ste se iznenada udebljali, budite sigurni da ste bili u životnom periodu koji vas nije zadovoljavao. To znači da ste se udaljili od sreće.

Evo par stvari koje vas debljaju, a da to nije hrana:

  • Zanemarivanje sebe zbog muža, djece, rodbine, kolega…
  • Kada radimo nešto što nam je neugodno;
  • Kada ne ostvarujemo svoje želje;
  • Kada smo zarobljeni u prošlosti;
  • Nezadovoljstvo mužem ili partnerom;
  • Strah od života, strah od nesuočavanja sa životom;
  • Odricanje do svojih želja;
  • Odbacujemo život, ostajemo u zoni udobnosti;

Sa  stanovišta psihologije, emocija koja nas deblja je strah. Ako želite smršavjeti, ne idite na dijetu, već radite na sebi: riješite se straha, oslobodite se se ega i kilogrami će nestati.

Postoji jedan dobar psihološki test koji se zove “Kao da”. Ako želite smršavjeti morate živjeti “Kao da već imate idealnu figuru”.

Zamislite – imate savršeno tijelo i baš ste privlačni i poželjni.

Evo što će se dogoditi: Riješit ćete se depresije; intimni odnosi će postati senzualniji; vi ćete postati smireniji; više ćete voljeti sebe i svoje tijelo…

Radost je osjećaj koji je dostupan svakom tijelu, bez obzira što vaga kaže. Radost ne poznaje kilograme. A kada se radost useli u vaše tijelo, neće biti potrebe za velikom i teškom hranom.

Moj prijedlog  je da ne radite na mršavljenju već na glatkoći kože, na zategnutosti. Vježbajte, idite u spa centar i vidjet ćete kako ćete zavoljeti svoje tijelo.

Imala sam priliku raditi s modelima: prelijepim muškarcima. Pitala sam ih vole li mršave žene, koje se bave modelingom. Sva trojica su mi priznala da obožavaju sretne i zadovoljne žene!

Što je dobro?

Dobro je kada je žena zadovoljna svojim tijelom. Kada je sretna što je tu i što je zdrava.

Dobro je kada se žena smije živo, zarazno, tako da svi ljudi u njenom okruženju osjećaju radost.

Dobro je kada žena uživa u sitnicama, raduje se običnim stvarima!

Ona koja živi u grču od prekomjerne težine, na rubu snage i iznemoglosti, ona koja prebrojava kalorije i odbacuje sreću – e to uopće nije dobro!