25.06.2024
NaslovnicaLifestyleKako otac mijenja svijet svoje djevojčice - Od njegove ljubavi zavisi dosta...

Kako otac mijenja svijet svoje djevojčice – Od njegove ljubavi zavisi dosta toga

Odnos oca prema svojoj kćerki dokazano utiče na njenu budućnost, osobine, psihičko stanje i još mnogo toga.

Otac igra jednu od najbitnijih uloga u životu jedne djevojčice. Shodno tome kakav ona odnos ima sa njim zavisi i kakva će njena budućnost biti. Ovo su segmenti na koje ima najviše uticaja:

1. Otac oblikuje samopouzdanje svoje kćerke. Ono što joj on govori od malih nogu je ono u šta ona vjeruje.

Ako djevojčica ima sreće da pored sebe ima sjajnog oca koji će je konstantno hvaliti i govoriti koliko je sjajna, uprkos njenim manama, ona će u to i vjerovati.

2. Kćerka stvara sliku o sebi na osnovu toga kako je otac vidi. Nažalost postoje roditelji koji će isticati neke “fizičke mane” kod djece.

To podsmijavanje će im za čitav život ostati urezani u glavu kao ozbilnji kompleksi. Dakle, ako govorite svojoj kćerki kako ima velike uši ili veliki nos, budite sigurni da će ta mala djevojčica zauvijek imati ružnu predstavu o sebi.

3. Otac utiče na budući uspjeh njegove kćerke.

Ako je otac svojoj kćerki davao vjetar u leđa, podršku i razumijevanje, velike su šanse da će ona napravit puno veći uspjeh na polju karijere od djevojčica koje nisu imale to isto od svog oca.

4. Od odnosa sa ocem zavisi koliko će kćerka biti društvena i prihvaćena u društvu.

Ako je otac ohrabrivao svoju kćerku da se više druži sa djecom čak i kada joj se ne dopadaju, ako ju je ohrabrio da se više otvori i bude ono što jeste – ona će biti druželjubivija osoba. A svi znamo da druženje među djecom u velikoj mjeri utiče na njihove psihičke sposobnosti.

5. Od oca djevojčice uče kako ih muškarci trebaju tretirati. Dobar otac će naučiti kćerku da ne pristaje na manje od onoga što zaslužuje. Naučiće je da je jedinstvena i da ne smije dozvoliti da bilo ko na nju povisi glas ili podigne ruku, pa takođe ni muškarac kojeg zavoli.

Zato očevi, imajte na umu da je vaša uloga zaista velika. Ako ste se već odlučili da budete otac, pobrinite se da budete dobar otac. Mnogo toga zavisi od vas. Ponekad ćete se morati žrtvovati da biste usrećili i obezbijedili sve što je potrebno vašem djetetu i to je sjajna stvar.