22.06.2024
NaslovnicaKutak+ZanimljivostiMačke ne vjeruju svakome, samo posebnim ljudima: Znakovi jake veze između mačke...

Mačke ne vjeruju svakome, samo posebnim ljudima: Znakovi jake veze između mačke i vas

Mačke nisu životinje koje se lako vežu za ljude. Za razliku od pasa koji se jako lako sprijatelje sa ljudi, mačkama je potrebno mnogo više vremena da vam počnu vjerovati.

Mačke su čak u stanju da vas testiraju kako bi se uvjerile da vam mogu vjerovati. Mačke se mnogo oslanjaju na svoje instinkte i kada jednom zadobijete njihovo povjerenje čuvajte ga. U nastavku vam donosimo nekoliko znakova da između vas i veše mačke postoji jaka veza.

1. Spava u vašoj sobi; Ako mačka spava u vašoj sobi češće nego u bilo kojoj drugoj to znači da vam vjeruje i da se tu osjeća sigurno.

2. Jede iz vaših ruku; Ako mačka od vas traži da je nahranite smatrajte to velikim darom jer mačke ne vjeruju svakome i neće uzeti hranu od svakoga.

3. Ako vi i vaši ukućani sjedite i gledate tv, a vaša mačka dođe direktno do vas jer joj nešto treba, to je znak da ste vi njena osoba od povjerenja. Vjerovatno ste joj i prije pomogli kada joj je pomoć bila potrebna, pa sada ide direktno kod vas po pomoć.

4. Kada vam je mačka naklonjena i vjeruje vam ona će vas uvijek tražiti i željeće znati gdje se nalazite. Time pokazuje da se osjeća sigurnije u vašem prisustvu.

5. Kada se mačka navike na svog vlasnika ona počinje da pokazuje svoje navike i usklađuje ih sa vašim. Radnim danom će ustajati kada i vi krenete na posao, a onim danima kada odmarate i ona će odmarati zajedno sa vama.

6. Kada imate jaku vezu sa mačkom ona na različite načine počinje da pokazuje brigu prema vama. Na primjer, mačka će srušiti vaše ključeve sa stola ako zna da ih često zaboravljate ili će vas buditi ako niste čuli alarm kako ne biste prespavali.

7. Mačke jako dobro osjećaju tuđa osjećanja i osjete kakva je ko osoba. U stanju su da vas upozore na neke osobe kako bi vas zaštitile.

8. Svako zadiranje u njena čula za mačku predstavlja prijetnju. Poznato je da mačke ne vole vodu, ali se neće buniti oko kupanja ako imaju povjerenja u vas.

9. Da li vam se nekada desilo da razgovarate sa svojom mačkom? Mačke su u stanju razgovarati sa svojim vlasnicima ako između njih postoji jaka veza. Ukoliko čujete da vam vaša mačka upućuje čudne zvukove, možda pokušava razgovarati sa vama pa bi bilo lijepo da joj odgovorite.