23.04.2024
NaslovnicaZdravljeMed je čudesna namirnica: Smanjuje kašalj i štiti srce, ali ima i...

Med je čudesna namirnica: Smanjuje kašalj i štiti srce, ali ima i neke nedostatke

SIGURNO znate da med može pomoći u smirivanju upale grla, ali ovaj čudesni proizvod ima i brojne druge iznenađujuće prednosti kojih možda niste svjesni.

Med pomaže u smanjenju upale

Medicinska sestra Lisa Andrews kaže da med ima protuupalna svojstva. Prema studiji iz International Journal of Research and Review, pokazalo se da prirodni med, koji nije obrađen ili filtriran, smanjuje dismenoreju (bolnu menstruaciju) i razinu prostaglandina, što potvrđuje njegove protuupalne prednosti.

Može smanjiti jačinu kašlja

“Konzumiranje meda može pomoći i u smanjenju simptoma infekcija gornjih dišnih puteva, uključujući učestalost kašlja i jačinu kašlja”, dodaje Andrews.

Prema klinici Mayo, studije su pokazale da med djeluje jednako dobro, ako ne i bolje od popularnih lijekova protiv kašlja koji sadrže dekstrometorfan. Ne zaboravite da med ne treba davati djeci mlađoj od godine dana.

Može pomoći u ublažavanju simptoma nekih gastrointestinalnih stanja

Dijetetičarka i nutricionistica Lauren O’Connor za Eat This kaže da konzumiranje meda može pomoći u ublažavanju simptoma nekih gastrointestinalnih problema, kao što su proljev, zatvor i čirevi. Klinika Mayo to podupire, citirajući dokaze koji sugeriraju da bi čak moglo pomoći u smanjenju tjeskobe.

Može zaštititi od slobodnih radikala

Možda ste čuli da određeni proizvodi mogu zaštititi od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, a među njima je i med.

“Slobodni radikali su atomi ili molekule koje mogu uzrokovati oštećenja stanica vašeg tijela, a med zbog svojih antioksidativnih prednosti štiti tijelo od tih oštećenja”, tvrdi dijetetičarka Heather Sachs.

Može zaštititi srce

Dodajte malo meda u svoj jogurt, zobene pahuljice ili smoothie kako biste iskoristili prednosti njegovih antioksidansa za kardiovaskularni sustav.

“Samo se pobrinite da nabavite visokokvalitetan, minimalno obrađen med. Antioksidansi štite stanice od oštećenja slobodnih radikala i sprječavaju razne bolesti, uključujući bolesti srca”, dodaje dijetetičarka Breanna Woods.

Nedostaci konzumiranja meda

Med može biti štetan za zube jer zbog šećera može povećati rizik od karijesa i bolesti desni.

Uz to, mogao bi biti problematičan za osobe s masnom jetrom jer sadrži fruktozu.

“Fruktoza se metabolizira drugačije od ostalih izvora energije. Metabolizira se u jetri, što može biti problematično za one s bolesti masne jetre. Osobama s masnom jetrom obično se savjetuje da izbjegavaju alkohol i ograniče unos fruktoze iz tog razloga”, kažu stručnjaci.

Na kraju, med neće ublažiti simptome alergije. To je mit.

“Jedenje meda ne pomaže kod alergija jer pelud koju pčele obično skupljaju s cvijeća i nije toliko jaka te ne izaziva imunološki sustav kao pelud drveća, trave i korova, koja uzrokuje klasične simptome sezonske alergije”, ističe alergologinja Lakiea Wright.

Štoviše, med zapravo može imati suprotan učinak.

“U nekim slučajevima konzumiranje meda može doprinijeti alergijskim simptomima jer za visokoosjetljive osobe unos peludi čak i u malim količinama može uzrokovati lokalne simptome poput svrbeža u ustima”, kaže dr. Wright.

Izvor:index.hr