23.04.2024
NaslovnicaKutak+OVU REČENICU KORISTI SVAKI MANIPULATOR: Otkrivamo koji je najlakši način da ga...

OVU REČENICU KORISTI SVAKI MANIPULATOR: Otkrivamo koji je najlakši način da ga razotkrijete

Manipulatori imaju vešto utvrđen sistem fraza koje koriste u komunikaciji i sa kojima manipulišu, koriste vas i služe se kako bi izbegli razgovor o svojim greškama. Razgovor sa njima je često iscrpljujući, jer imate utisak kao da se vrtite u krug i da ništa ne možete dokazati, a kod veštih manipulatora može se završiti velikom obmanom – vi se izvinjavate njemu, umesto da se on izvinjava vama.

Upotreba manipulacije u komunikaciji ima za cilj da vas obmane, emnotivno povredi, kontroliše i iskoristi u svoju korist. Postoje brojene fraze po kojima ćete razotkriti manipulatora, ali jedna rečenica često dominira u ovakvim razgovorima.

Manipulator će vam često reči “kako je sa vama nemoguće razgovarati”. To će najčešće učiniti kada se govori o njegovim greškama i kada pokušavate da mu ukažete na manipulaciju. On u ovom stanju ostaje miran i nastavlja da manipuliše, dok u vama naviru negativne emocije i gubite kontrolu nad razgovorom. Najčešće se ovakva diskusija završava sa rečenicom “sa tobom je nemoguće razgovarati”, manipulator zauzima ulogu povređene i ljute žrtve, a vi s epitate šta sa vama nije u redu i ponovo gubite na samopouzdanju.

Izbegava upravo ono što želite da uradite: da razgovarate o problemu . Uobičajeno je da nam kažu da smo previše emotivni, da pravimo od muve magarca i da jednostavno ne mogu da razgovaraju sa nama. Optužuju nas za upravo ono od čega oni sami pate: za loše komunikacijske veštine.

U ovakvom odnosu je važno na početku prepoznati znakove manipulacije i na pravi način na nju odgovoriti.

Izvor:mondo.rs