23.04.2024
NaslovnicaKutak+ZanimljivostiPostoji odgovor, evo zašto je ženama hladnije nego muškarcima

Postoji odgovor, evo zašto je ženama hladnije nego muškarcima

Ako ste vani i sunce počne zalaziti, žene su uvijek te koje će se prije požaliti da im je hladno. Naučnici su konačno riješili misterij i odgovorili na pitanje zašto je tako.

Vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja spolove i sprječava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisavaca, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnijezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

“Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svako mogao uživati ​​u miru i tišini”, rekao je dr. Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju skupiti se u ugodnom kutu, dok se mužjaci vole širiti u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisavaca mužjaci više vole sjenu, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje natjecanje oko resursa u okolišu i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.

Izvor:klix.ba