Free Porn
xbporn
18.07.2024
NaslovnicaKutak+Mudrosti"Čovjek ne bi cijenio sreću da ne zna šta je tuga" -...

“Čovjek ne bi cijenio sreću da ne zna šta je tuga” – Paulo Koeljo o osjećaju tuge

Tuga, kao i sreća je sastavni dio života. Da li na tugu gledate isključivo kao nešto loše i negativno? I da li ste nekada zapravo iz nje naučili nešto korisno, što vam je kasnije služilo u životu?

Slavni brazilski pisac Paulo Koeljo je možda na jedan od najboljih način objasnio osjećanje tuge. Koeljo kaže: “Moraš se privići na malo tuge. Nećeš znati šta je sreća, ako je ne budeš imao sa čim uporediti”. Kada malo bolje razmislimo, to zaista i jeste tako. Tuga je možda najbolji parametar za sreću.

Koeljo dalje kaže: “Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče, uključujući i one koje gubimo”. Kada odrastemo, shvatimo da ne možemo sve držati pod kontrolom i da istu u nekom trenutku života možemo da izgubimo. Ali, to nije ništa što treba da nas brine.

To je jednstavno sastavni dio života. Bilo bi suludo kada bi mogli sve da kontrolišemo. Takođe, ne budite jedni od onih što posmatraju tuđu bijedu i tugu. Znajte, da neke oluje ne dolaze samo da vam unište život, već da vam i raščiste novi put.

Vjerujte u svoj put, tako što ga zaista slijedite, a zato što osporavate nečiji drugi. Nijedan život nije idealan i bez mrvica otstupanja. Naučite da su suze sastavni dio života, i da su prirodne. Suze su takođe jedan oblik riječi, koje govore samo na drugačiji način, a opet tako razumljiv.

Dopustite sebi u životu da vas vodi ljubav i vjera. Kada volimo svom dušom, tada nas obuzima spokoj i proizilazi osjećanje i uvjerenje da ništa ne može da poljulja našu vjeru. Ta nekada jednostavno ne objašnjiva snaga, koju smo skoro svi barem jednom u životu osjetili omogućava nam da donosimo prave odluke u pravo vrijeme i da ostvarimo ono što smo zamislili.

Smatra se da na ovom svijetu uvijek ima jedna osoba koja čeka drugu. Te osobe se uvijek sretnu, bilo da su kilometrima daleko. I kada se desi taj trentak i pogledi se sretnu, i prošlost i budućnost gube svoj smisao, postoji samo sada i odmah.

Jednostavno, uvijek imajte na umu da morate malo da se naviknete na tugu u životu, kako bi znali šta je prava sreća. Da nema tuge, sreću ne biste imali sa čim da uporedite. Budite slobodni, živite ljubav i tugu prihvatite kao sastavni dio života, gledajući na njene prednosti.