22.06.2024
NaslovnicaKutak+Predanost Bogu tjera bolest učinkovitije od svih lijekova

Predanost Bogu tjera bolest učinkovitije od svih lijekova

Predanost Bogu sprječava ili umanjuje mnoge bolesti i tjera bolest učinkovitije od tableta, obdaruje nas energijom odolijevanja mnogim bolestima. Kad je um prožet dobrim mislima – štiti nas poput nevidljiva štita. Želje, razočaranja, očaj – sve to uzrokuje oboljenja. Ljutnja truje krv i uzrokuje trajnu štetu. Na koji god postupak fizičkog liječenja se oslonimo, snažnim pozitivnim stavom ćemo nadopuniti liječenje. Za one koji se oslanjaju na vrhovnog doktora, Njegovo ime je dovoljan lijek. Misli prepune ljubavi za Boga nam omogućuju da prevladamo pohlepu i zavist.  Prihvaćanje i predaja Bogu dopušta odmor umu i opuštanje tijelu.

Bolesti mogu biti izazvane fizičkim umorom, nezdravim okruženjem, genetskim poremećajem, neprimjerenom dijetom ili uslijed nedostatka vježbe. Mnoge bolesti su uzrokovane zagađenom okolinom, virusima i bakterijama.

Kronična oboljenja mogu imati korijene čak i u događajima iz prošlog života. Koji god da su uzroci, nezdravi stavovi pogoršavaju uvjete i čine nas podložnijima štetnim posljedicama. Strah, briga, ljutnja, pohlepa i očaj, samo su neki od stavova koji narušavaju zdravlje.

Priča o lutajućem redovniku koji je naučio lekciju o opasnosti koju nosi strah:

Jednog dana dok se približavao selu, susreo je ženu na cesti koja je strašno izgledala. Raspitujući se za njen identitet, otkrio je da ona nije nitko drugi već osobno božica kolere. Redovnik je znao da je nedavno u selu harala epidemija kolere te je pretpostavio da upravo ona ima svoje prste u svemu tome.

Po prirodi radoznao, upitao je božicu koliko je žrtava zahtijevala u tom mjestu. Znao je da je otprilike 100 ljudi umrlo, ali nije znao točan broj. Božica kolere je odgovorila da je uzela samo 10, ostali su umrli – od straha!

Predanost Bogu sprječava ili umanjuje mnoge bolesti. Pozitivni stavovi nas obdaruju energijom odolijevanja mnogim bolestima. Kad je um prožet dobrim mislima štiti nas poput nevidljiva štita. Međutim za velik broj čisto fizičkih bolesti i jednostavan program umjerene hrane, odmora i rekreacije, također čini čuda.

Bolesti nisu toliko uzrokovane hranom koju jedemo ili uvjetima u kojima živimo koliko mentalnom slabošću i mentalnim stavovima, predrasudama i sklonostima. Želje, razočaranja, očaj – sve to također uzrokuje oboljenja. Za mnoge bolesti je ispunjenje uma mislima o Bogu ljekovita tableta. Za ostale su djelotvorni lijekovi stroga dijeta, san, razonoda i rad.

Što je korijen uzroka čovjekove tuge i bolesti? To je nezadovoljstvo onim što ima i žudnja za onim što nema. Čovjek tako svojom krivnjom gubi mir uma.

Ljutnja truje krv i uzrokuje trajnu štetu. Liječenje može zahtijevati mjesece odmora kako bi se prevladale negativne posljedice ljutnje. Neka osoba koju muči ljutnja popije čašu hladne vode i legne na neko vrijeme.

Svakako, čini se da neke bolesti odolijevaju svim mogućim liječenjima. Kronično loše zdravstveno stanje može biti uzrokovano davnim uzorcima ponašanja ili čak događanjima u prošlim životima.

Na primjer, ako je netko bolno ozlijedio drugoga ili je s njim odnosio u prošlom životu s bezosjećajnim prezirom umjesto dobrostivo, rezultat može biti kompenzirajuća bolest u ovom životu. Doživljavajući patnju koju smo nekome prouzročili, donosimo odluku o izbjegavanju ponovnog nanošenja takve patnje drugome.

Iako mi možda nismo svjesni uzroka, proživljavamo patnju koja proizlazi iz tog uzroka. Sve dok lekcija o neozljeđivanju nije naučena, bolest se može opirati uobičajenom liječenju. Ipak, uz Božju milost čak i posljedice loših djela u prošlosti mogu se nadići. Kada se Božja milost spoji s istinskim pokajanjem, izlječenje može iznenadno uslijediti.

Krišna je jednom demonstrirao kako ljutnja može oslabiti čovjeka. Strašni neprijatelj imenom Jarasandha, izazvao je Kṛišṇu na borbu. Krišna je znao da je Jarashanda bio vrlo moćan protivnik i stoga je smislio domišljat plan kako da ga nadvlada. Krišna je opetovano izazivao Jarasandhin bijes ismijavanjem i optužbama. Devet puta je izazvao ljutnju kod svog protivnika. Do tada su nagomilani efekti ljutnje tako oslabili Jarasandhu da je Krišna s lakoćom mogao završiti s njim.

Ljutnja je još jedan neprijatelj dobrom zdravlju. Ona ubacuje otrov u krvotok i izaziva duboku promjenu koja ga oštećuje.

Vi možete reći da karma prethodnog rođenja mora biti potrošena u ovom rođenju i da vas nikakva količina milosti ne može spasiti od toga. Očigledno, netko vas je naučio da tako vjerujete. Kada vas muči žestoka bol, doktor vam daje injekciju morfija i vi više ne osjećate bol, premda je bol još uvijek prisutna u tijelu. Milost je poput morfija, bol ne osjećate, premda prolazite kroz nju!… Ili, Bog može spasiti čovjeka u potpunosti od posljedica.

Predanost Bogu tjera bolest učinkovitije od tableta i injekcija. Na koji god postupak liječenja se oslonimo, snažnim pozitivnim stavom ćemo nadopuniti liječenje. Njegovanjem čvrste vjere u svoje vlastite sposobnosti mi umanjujemo našu osjetljivost na bolest. Kada znamo da smo dali sve od sebe u izvršavanju svojih dužnosti, možemo biti bez straha. Skladne misli, riječi i djela nas obdaruju unutarnjom snagom. Mentalne i fizičke slabosti ispare kad djelujemo s vjerom i pouzdanjem.

Snažna volja je najbolji tonik; volja postaje snažna kada znate da ste dijete besmrtnosti ili osoba koja je zaslužila Božju milost. Medicina ili hospitalizacija su za one koji sumnjaju ili oklijevaju te raspravljaju je li ovaj doktor učinkovitiji od onoga, je li ovaj lijek moćniji od ostalih. Za one koji se oslanjaju na vrhovnog doktora, Njegovo ime je dovoljan lijek.

Misli prepune ljubavi za Boga nam omogućuju da prevladamo pohlepu i zavist. Čovjek koji je pretjerano vezan uz svoje tijelo pati kod usporedbe s drugima koji posjeduju puno više. Želje za nepotrebnim luksuzom stvaraju nezadovoljstvo i tugu.

Prihvaćanje i predaja Bogu dopušta odmor umu i opuštanje tijelu.

Sathya Sai Baba

Izvor:atma.hr