23.04.2024
NaslovnicaKutak+MudrostiSAMO JEDNU STVAR SAM PRESTALA DA RADIM I ŽIVOT JE POSTAO LAKŠI:...

SAMO JEDNU STVAR SAM PRESTALA DA RADIM I ŽIVOT JE POSTAO LAKŠI: Mel Robins otkriva kako da spriječimo nova razočaranja!

“Očekivanja su korijen svih bolova u srcu” – rekao je Vilijam Šekspir.

Kada gajite očekivanja o tome kakvi bi ljudi oko vas trebali da budu, postoji rizik da ćete se razočarati. Svi smo različiti, svako je biće za sebe. Moguće je da vam se neki postupci vaših roditelja neće dopasti, imate očekivanja da će vaša majka biti nježnija, ali možda vaša majka nije takva. Sve dok gajite očekivanja da će ona postati nježna majka, svaki put kada se suočite sa tim da ono nije takva, vaša osjećanja su povrijeđena.

Ili, imate očekivanja da će vam prijatelj uzvratiti uslugu kada vam je potrebno, ali on se ne javlja na telefon i ignoriše vas. Vi to od njega niste OČEKIVALI, već ste imali očekivanje da će biti tu uvijek uz vas. Onda nastaje razočaranje, dolazi do svesti da ste uložili u neki odnos više nego što je trebalo.

Takođe, možda imate očekivanje da se vaše dijete bavi određenim poslom kad odraste, ali ono treba da ima apsolutnu slobodu izbora koje će zanimanje izabrati kao svoje. Možda ste očekivali da postane doktor, ali vaš sin želi da bude profesor jezika. Vaša očekivanja ove ponovo nisu ispunjena i vi doživaljavate talas negativnih emocija i misli.

Motivaciona govornica i autorka knjige “Pravilo 5 sekundi”, Mel Robins, u jednom video prilogu na svom kanalu istakla je:

“Vaš život će postati mnogo lakši kada prestanete da forsirate druge ljude da imaju isto srce, očekivanja, vrijednosti i ciljeve koje vi imate. Kada date ljudima prostor da budu ono što jesu, i oslobodite se očekivanja o tome šta bi vi željeli da oni budu, život postaje mnogo jednostavniji.” – objasnila je Robins.

U redu je da određene stvari želite, planirate, maštate, ali ako vas kroz život i odnosu sa drugim ljudima vode očekivanja, postoji rizik da možete ostati razočarani. Vaša sreća ne zavisi od toga kakvi su drugi, već kakvi ste vi i vaš odnos prema ljudima i životu. Umjesto da budete robovi očekivanja, podsjetite sebe da uvijek imate neograničenu slobodu izbora.

Izvor:mondo.rs