23.04.2024
NaslovnicaKutak+Stalno sam bila bijesna i ljuta, evo kako samo se riješila bijesa...

Stalno sam bila bijesna i ljuta, evo kako samo se riješila bijesa i ljutnje u nekoliko koraka

Svako od nas se ponekad našao u situaciji kada je imao osjećaj da će da “pukne” od bijesa. Ipak, postoje bolji načini da se izborite sa stresom, a da ne eminirate agresivno ponašanje.

Zdrava ishrana

Konzumiranjem namirnica koje obiluju složenim ugljenim hidratima, kao što su slatki krompir i ovas možemo povećati količinu serotonina u našem mozgu. Takođe, proteini, poput ribe, tofua i piletine, pomoćiće nam u proizvodnji dopamina i noradrenalina – zaduženi za raspoloženje i motivaciju u našem mozgu.

Vježbanje

Nije važno za koji vid fizičke aktivnosti ćete se odlučiti. Pronađite vrstu vježbi koje vam najviše odgovaraju, a koje će omogućiti da se brzo i efikasno riješite loših emocija.

Zapišite svoja osjećanja

Zapisivanje svojih osjećanja je odličan način oslobađanja od negativne energije.

Duboko udahnite

Duboko disanje može smanjiti hormone stresa. Prema klinici Mejo, vježbe disanja su korisne, jer kada se osjećamo ljuto, naš mozak tijelu daje signale da je u krizi. Usporavanje disanja podsjeća naš mozak da smo na sigurnom.

Čišćenje

Neuredan prostor ponekad može dodatno pogoršati vaše raspoloženje. Dakle, da biste ublažili negativne emocije, operite suđe ili spremite ormar.