Free Porn
xbporn
17.07.2024
NaslovnicaKutak+Fotografije blizanaca pokazuju kako pušenje cigareta utječe na starenje lica

Fotografije blizanaca pokazuju kako pušenje cigareta utječe na starenje lica

Svi znamo da konzumiranje duhana loše utječe na zdravlje, a Američko udruženje plastičnih hirurga objavila je fotografije koje dokazuju i da ono itekako mijenja izgled.

Ukoliko ste strastveni pušač, trebali biste biti svjesni činjenice da vaše lice izgledati starije. Dobit ćete bore oko usana i izražene podočnjake. Bliznakinja koju vidite ja fotografiji lijevo pušila je cigarete 17 godina duže od bliznakinje desno.”Pušenje cigareta usporava stvaranje kolagena, loše utječe cirkulaciju, smanjuje debljinu kože i njenu elastičnost te uzrokuje prerano starenje”, kazao je ljekar Bahman Guyuron.

Foto: American Society of Plastic Surgeons

Istraživanje koje je dokazalo ovu tvrdnju objavljeno je 2013. godine u stručnom magazinu Plastic and Reconstructive Surgery. Oba muškarca koje vidite na fotografiji su pušači. Blizanac na desnoj fotografiji konzumirao je duhan 14 godina duže od svog brata.

Foto: American Society of Plastic Surgeons

Bliznakinja lijevo ne konzumira duhan, a njena sestra je 29 godina pušila cigarete. Naročito se mogu primijetiti razlike između bora oko njihovih očiju.

Foto: American Society of Plastic Surgeons

Bliznakinja desno konzumira duhan, dok bliznakinja lijevo to ne radi. Obratite pažnju na razlike između područja oko nosa i usana.

Podsjećamo, Novi Zeland je nedavno usvojio zakon o postepenom ukidanju korištenja duhanskih proizvoda za sljedeće generacije nametanjem doživotne zabrane mladima da kupuju cigarete.

Zakon kaže da se duhan ne smije prodavati osobama rođenim 1. januara 2009. godine ili kasnije, a od sada će se minimalna dob za kupovinu cigareta stalno povećavati.

Izvor:klix.ba