23.04.2024
NaslovnicaKutak+POSPREMATE KREVET ČIM USTANETE? Evo zašto biste to odmah trebali prestati raditi

POSPREMATE KREVET ČIM USTANETE? Evo zašto biste to odmah trebali prestati raditi

Često se kaže da ujutro, nakon buđenja, odmah treba pospremiti krevet i da je to jedna od pozitvnih navika koje imaju vrijedni ljudi. Međutim, sudeći prema posljednjim istraživanjima, to i nije baš tako.

Posteljinu je nakon spavanja potrebno otkriti i pustiti otprilike sat vremena da bi toplina koju je napravilo tijelo nestala i da se pritom smanji broj grinja koje su se nakupljale tokom spavanja.

“Ako pospremiš krevet odmah ujutro zarobit ćeš grinje koje su se skupile preko noći. Ovi mikroskopski predatori, manji od milimetra, hrane se ljudskom kožom i žive u vlažnim okruženjima. Kad noću spavamo, tijela nam postaju topla i znojna i postaju primarne mete za ove napasti. A oni potom ostavljaju izlučevine koje mogu izazvati alergije i astmu. Zato ako napraviš krevet odmah ujutro zarobit ćeš svu tu vlagu i omogućiti lijep dom milionima zločestih dečkiju”, rekao je objasnio je doktor Karan Rajan.

“Umjesto toga ostavi ga barem nakratko nepospremljenog kako bi zrak cirkulirao i da do njega možda može dospijeti i sunce. Tako će grinje dehidrirati i uginuti”, istaknuo je.

Također, preporučuje se i dubinsko čišćenje madraca barem jednom godišnje.

Izvor:klix.ba