23.09.2023
NaslovnicaKutak+Kad neznanje vrišti, inteligencija zaćuti. Tvoj mir i spokoj vrijede više.

Kad neznanje vrišti, inteligencija zaćuti. Tvoj mir i spokoj vrijede više.

Magarac kaže tigru: “Trava je plava.”

Tigar, iznenađeno, odgovori: “Ne, trava je zelena!”

Rasprava se zahuktala i njih dvojica su je odlučili iznijeti na arbitražu, a kako bi to učinili, otišli su do lava, kralja džungle.

Prije nego što je stigao do šumske čistine, gdje je lav sjedio na svom prijestolju, magarac je počeo vikati: “Vaše Veličanstvo, je li istina da je trava plava?”.

Lav odgovori: ”Istina je! Trava je plava.”

Magarac požuri i nastavi: “Tigar se ne slaže sa mnom i proturječi mi i nervira me, molim vas kaznite ga”.

Kralj je tada izjavio: “Tigar će biti kažnjen s 5 godina šutnje”.

Magarac veselo skoči i nastavi svojim putem ponavljajući: “Trava je plava”… Tigar je prihvatio kaznu, ali je prije upitao lava: „Vaše Veličanstvo, zašto ste me kaznili? Trava je ipak zelena.”

Lav odgovori: “Zapravo, trava je zelena”.

Tigar je upitao: “Pa zašto me kažnjavaš?”.

Lav odgovori: “To nema nikakve veze s pitanjem je li trava plava ili zelena. Kazna je zato što ne priliči hrabrom, inteligentnom stvorenju poput tebe da gubi vrijeme raspravljajući se s magarcem, a povrh toga me gnjaviš tim pitanjem.”

Moralna poruka:

Najgori gubitak vremena je prepirka s budalom kojoj nije stalo ni do istine ni do stvarnosti, već samo do pobjede njegovih uvjerenja i iluzija. Nikad ne gubite vrijeme na rasprave koje nemaju smisla… Ima ljudi koji nisu u stanju razumjeti mnoge dokaze koje im iznosimo, a drugi su zaslijepljeni egom, mržnjom i lošim pamćenjem, a jedino što žele je biti u pravu. Kad neznanje vrišti, inteligencija zaćuti. Tvoj mir i spokoj vrijede više.