Free Porn
xbporn
17.07.2024
NaslovnicaKutak+Ovo više nije ljubav: Kako se ponaša čovjek koji vas više ne...

Ovo više nije ljubav: Kako se ponaša čovjek koji vas više ne voli

O ljubavi su napisane mnoge knjige. Pišu se danas, a pisat će se i u budućnosti, ali uvijek nekako šutke prelaze preko druge strane medalje – ravnodušnosti. Često je zanemaruju ili miješaju s njezinom ljepšom sestrom.

Ana Kirjanova, psihologinja s velikim iskustvom, precizno je opisala kako razlikovati ljubav od ravnodušnosti.

Nije ljubav – ne muči se! Ne pričaj, ne smij se, ne traži zagrljaj. Ne govorite o svojim brigama – to su gluposti, a ne brige. Ne tražite ništa – morate shvatiti da je trenutno teška situacija. I uopće, što zapravo želite?

Ne računajte na pomoć, čovjek se mora snaći sam. Još kad ima pet godina – a to je već solidna dob. A trideset i pet je već star! A kako ti izgledaš u tim godinama?

Nije ljubav kad te ne grde, ali i ne hvale. Ne primjećuju te. Nema ljubavi kad ti je neugodno jesti s voljenom osobom, jer će reći da jedeš previše. A kada skuhate obrok, on će jesti i neće ništa reći. I neće primijetiti vaš trud kada pospremite i stavite cvijeće u vazu.

Nije ljubav kad ništa što učiniš nije dobro – gnjaviš, smetaš, miješaš se, pričaš gluposti, umaraš te. Sjednite tiho u kut i pričekajte da vas izvedu u šetnju. I nemoj plakati, nemoj cviliti, nemoj vrištati – mirno sjedi i čekaj. Kad ti ne pomognu, kažu: Ti si kriv! – tu nema ljubavi.

Kad ti ništa ne daju, znači da te ne vole. Kad im je žao što su potrošili novac na vas – ne vole vas. Nije to mržnja. Ponekad je i gore, jer vas mogu mrziti iz zavisti, na primjer. A onda možete otići ili uzvratiti udarac.

A kad te ne vole zbog tvoje ravnodušnosti, ne možeš ništa, iako kažu: Da, volim te, pusti to, opet radiš po svome! To nije ljubav. Od neljubavi se umire. Posebno stariji, djeca i psi. I odrasli, ako su nemoćni i osjetljivi.

Neljubav čini čovjeka plašljivim, nespretnim, osujećenim i ružnim. Cijelo vrijeme se boji da mu nešto ne pokvari, ne smeta, ne iznervira… Tu se ne može ništa. Osim.. Ako imaš snage – idi, makar i bez igdje. Ili barem jasno shvatiti – da ljubavi nema. To je neljubav.

Autor: Ana Kirjanova
Prijevod: Femina