22.06.2024
NaslovnicaKutak+Kako prepoznati manipulatora u vezi: "Za njega su drugi krivi za sve"...

Kako prepoznati manipulatora u vezi: “Za njega su drugi krivi za sve” – objašnjava psiholog

Manipulator je osoba koja skrivanjem svojih stvarnih namjera uz pomoć distraktivnih ponašanja postiže ponašanje žrtve koje mu je potrebno. Mnogi su u vezi sa manipulatorom a da ne znaju.

Žrtva i manipulator mogu biti u raznim vezama: romantičnim, porodičnim, prijateljskim ili poslovnim. Ali najgore je čitav život provoditi sa takvim. U takvoj su vezi obično dvije žrtve, ona koja manipuliše i ona kojom se manipuliše. Šteta nanesena žrtvi je očigledna. Ona lako pada pod uticaj drugih.

Šteta koju manipulator nanosi sebi i drugima može se nazvati štetom za budućnost. Koristeći druge ljude u svoje svrhe, on neizbježno kvari odnose sa svima. Ovo su glavne odlike manipulatora: prećuti odgovor; okoliša; selektivno predstavlja informacije; laže i ne prizna da je slagao.

Zna odabrati prave riječi da žrtvu navede da nešto učini ili kaže. Žrtva se počinje osjećati krivom jer ne može razumjeti osobu koja joj toliko marljivo pokušava sve objasniti i zaboravlja na razlog spora. Gurajući žrtvu do željene odluke, manipulator daje informacije u dijelovima, malo po malo.

Za njega su uvijek drugi krivi za sve jer on i kada govori – radi to dvosmisleno da bi se kasnije mogao izvući iz situacije. Ovisno o tome u kojem smjeru ide, on dopunjuje priču raznim fragmentarnim informacijama, prisiljavajući je da se kreće u smjeru koji mu treba. Da bi žrtvu potpuno zbunio, manipulator koristi nejasne poruke.

Na primjer, može govoriti tople riječi ledenim tonom. Žrtva mora odabrati na koju nijansu će prvo reagovati. U svakom slučaju, ona se nađe u gubitničkoj poziciji, jer kada dođu tužne posljedice njenog izbora, manipulator uvijek može reći da uopšte nije mislio na to i nije kriv za posljedice.