14.06.2024
NaslovnicaKutak+Najstarija Italijanka (116) ima SAVJET ZA SVE ŽENE: Ove godina sam doživjela...

Najstarija Italijanka (116) ima SAVJET ZA SVE ŽENE: Ove godina sam doživjela jer sam…

Emma Morano ima 116 godina. Postoji nešto što želi da znate. Sjajan savjet! Postoji li neko ko ima sve tajne za sreću? Postoji li neki Joda koji ima istinski ključ za ovozemaljsko ili nebesko blaženstvo?

Sajt Inc.com predstavlja vam Emu Morano iz Italije, ona je zvanično najstarija osoba na svijetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda. Ima 116 i po godina. I čini se da je prilično srećna.

Njena tajna? Za „New York Times“ je prošle godine rekla da jede nekoliko sirovih jaja dnevno (?!). Ona takođe pripisuje veselu dugovječnost tome što nije imala muža, od kada se završio njen ne-tako-veseo brak još davne 1938. godine.

“Nisam željela da mnome dominira bilo ko,” rekla je.

Nije li to stvar koja nas najviše izjeda, kako na poslu, tako i u životu? Nije li ideja da se ponašamo prema nečijim željama, naređenjima i hirovima, jedna od najtežih stvari za našu psihu?

Ostajemo u vezama u kojima dominiraju, možda ne direktno druga osoba, već njihova raspoloženja i očekivanja. Ostajemo na poslovima gdje su iznad nas šefovi koji nas uvjeravaju da smo manje vrijedni sve dok ne uradimo kako nam kažu. Možda nad nama dominiraju kulturne norme i običaji, očekivanja u ponašanju i društvene potrebe. Mi čak ni ne shvatamo da igramo uloge.

Zato, poslušajte najstariju osobu na svijetu. Ne dozvolite da živite po tuđim pravilima.