25.06.2024
NaslovnicaZdravljeFitnessOdlično za zdravlje: Jednostavan trik pomoći će vam da dnevno hodate i...

Odlično za zdravlje: Jednostavan trik pomoći će vam da dnevno hodate i 40 minuta duže

Hodanje nosi brojne prednosti za zdravlje, stoga nemojte dozvoliti da izostavite šetnju kao dio svoje svakodnevne rutine. Jedan jednostavan trik, pokazuje istraživanje, motivisat će vas da to činite bez problema.

Prema Better Health Channelu, hodanje je izvrstan način za smanjenje tjelesne masnoće, poboljšanje kondicije i izgradnju mišićne snage. Hodanjem poboljšavate ravnotežu i jačate kosti. Također, ono poboljšava zdravlje srca i pluća, smanjuje rizik od moždanog udara te pomože u upravljanju stanjima poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, holesterola i bolova u mišićima ili zglobovima.

Iako je ovo vjerovatno i više nego dovoljno da bi svaki dan izdvojili vrijeme za šetnju, sada je poznat i jednostavan trik koji će vas motivisati da svakoga dana uspijete hodati više.

Naime, riječ je o praćenju vaših aktivnosti koje vas, tvrde stručnjaci, može potaknuti da svakoga dana hodate čak 40 minuta duže.

Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Južne Australije, korištenje ove metode, odnosno uređaja/aplikacija za praćenje aktivnosti, koju možete instalirati na svom telefonu ili pametnom satu, potaknut će vas da hodate duže nego što ste to do sada činili.

Tih 40 minuta znači napraviti oko 1.800 dodatnih koraka svakoga dana, što je kao da ste odradili sjajan trening sa vlastitim trenerom.

Istraživači sugerišu i kako ova metoda, može doprinijeti i u smanjenju holesterola i krvnog pritiska za osobe s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 i drugim zdravstvenim stanjima.

Također, ona može biti od velike pomoći i osobama koje nisu dovoljno aktivne.

Znanstvenici Sveučilišta Južne Australije procijenili su podatke iz približno 400 različitih studija koje su uključivale 164.000 pojedinaca diljem svijeta koji su pratili svoju aktivnost na ovaj način. Njihovi rezultati, koji su navedeni u Lancet Digital Healthu, naglašavaju efikasnost ove metode.

“Ukupni rezultati studija koje smo pregledali pokazuju da je praćenje aktivnosti učinkovito u svim dobnim skupinama. Ono potiče ljude na redovitu tjelovježbu, ali i da je učine dijelom svoje rutine te pridonesu mršanju”, objasnio je Ty Ferguson, glavni autor studije.

Bez obzira je li hodanje za vas samo aktivnost za uzimanje malo svježeg zraka, brzinsko druženje s prijateljima ili psom, ili vaš način za kardio trening, gledajte da ono bude dio vaše rutine, a ništa vas ne košta ni da razmislite o ovoj metodi koja se pokazala učinkovitom.

Izvor:klix.ba