14.06.2024
NaslovnicaKutak+Pripazite na svoje misli – Čak i nakon što otiđu, njihova energija...

Pripazite na svoje misli – Čak i nakon što otiđu, njihova energija ostaje!

Misli su poput gostiju. Posebnih gostiju. Čak i nakon što otiđu, njihova energija ostaje. Najbolje je pripaziti kojim mislima dopuštate da uđu u vaš um i pridajete im pozornost, a kojima pokažete izlazna vrata istog trenutka kad se pojave!

Dopustite mi da podijelim s vama drevnu priču koja govori o moći misli.

Jednom je u glavnom gradu malog kraljevstva u Indiji živio Vanika (trgovac) koji je bio kraljev vrlo blizak prijatelj.

Jednom se prilikom kralj vozio u svojoj kočiji s kraljevskom pratnjom. Prolazili su ulicom u kojoj je živio trgovac. Dok je kraljevska procesija prolazila, trgovac je žurno izišao iz kuće kako bi pozdravio svog prijatelja kralja. Pogledi su im se susreli i pristojno su izmijenili osmjehe; no u kraljevu se umu pojavio trun mržnje.

Po dolasku u palaču, kralj je odmah pozvao svog vrlo povjerljivog i odanog ministra koji je bio i iznimno inteligentan. Kralj je s tugom razotkrio ministru loše osjećaje koje je iskusio prema svom prijatelju trgovcu. Zatim je zatražio od ministra da dozna razlog tome.

Tako se sljedećeg dana ministar uputio u posjetu trgovcu tijekom odmora za ručak. Trgovac je bio jako sretan zato što može primiti ministra i budući da je bilo vrijeme ručka, prikladno ga je pozvao da mu se pridruži za ručkom, jer je bila tradicija lijepo ugostiti atithija (nepozvanog gosta).

Nakon ručka, ministar je otišao u stražnje dvorište trgovčeve kuće kako bi oprao ruke i isprao usta. Dok je to činio, pogled mu je zastao na velikoj gomili skupe sandalovine. Po povratku u kuću, ministar je trgovca pitao o sandalovini, na što je trgovac izrazio svoje razočarenje.

Bilo je to ogromno ulaganje, a zbog visoke cijene sandalovine trgovac nije mogao pronaći kupca, te je ta skupa roba već dugo vremena stajala netaknuta. Sandalovina bi se mogla prodati tek kad kralj umre, jer bi se koristila za kremiranje njegova tijela.

Inteligentan je ministar rekao: “Ne boj se, odmah ću te osloboditi tereta tako što ću sve kupiti.” Zatim je žurno odnio sandalovinu i naredio kraljevom blagajniku da trgovcu isplati punu cijenu.

Objašnjenje ove priče jest to da je trgovac, kad je tijekom kraljevske procesije vidio svog prijatelja kralja, pomislio na svoju skupocjenu sandalovinu i na tren nenamjerno poželio preranu smrt kralja. Iz tog je razloga kralj imao loše osjećaje prema svom dragom prijatelju trgovcu.

Bila je to jednostavno razmjena loših vibracija – neželjenih loših misli koje su umalo uništile vrijedno prijateljstvo.

Stoga izreka kaže: Pripazite na svoje misli jer one mogu stvoriti odnose, ali ih i uništiti.

Sacinandana Swami

Izvor:atma.hr