25.06.2024
NaslovnicaZdravljeŽENE U 50. GODINAMA MORAJU DA UZIMAJU 1 MINERAL: Usporava starenje, sprječava...

ŽENE U 50. GODINAMA MORAJU DA UZIMAJU 1 MINERAL: Usporava starenje, sprječava bolest – u ovoj hrani ga ima najviše!

U 50-im godinama života, žene se suočavaju sa promjenama hormonskog statusa, ulaze u menopazu i suočavaju se sa određenim simptomima, od kojih neki mogu biti neprijatni. Zbog toga je važno obratiti pažnju na način ishrane i zdravlje, kako zbog dugovječnosti, tako i zbog ljepote.

Glavni neprijatelji vašeg zdravlja, vitke linije i mladolikosti svakako su šećer, rafinisana hrana, sjedelački način života i stres. Također, važno je da imate raznovrsnu ishranu koja je bogata svim potrebnim vitaminima i mineralima, a jedan je posebno važan u ovom životnom dobu – SELEN.

Selen je snažan antioksidans, usporava starenja tijela, neutrališe slobodne radikale, povoljno utiče na stanje kose i kože. Pomaže u smanjenju rizika od hormonalnih poremećaja, pa je selen veoma važan za žene koje ulaze u menopauzu. Zbog svojih antioksidativnih svojstava jača imuni sistem i usporava spoljašnje i unutrašnje starenje. Podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Povoljno djeluje na nervni sistem i prevazilaženje stresa. Učestvuje u apsorpciji određenih vitamina.

Nivo selena je potrebno provjeriti labaratorijski, ali postoje i simptomi koji ukazuju da patimo od deficita:

  • Stalni osjećaj slabosti i umora
  • Hormonski i kardiovaskularni problemi bez očiglednih razloga
  • Koža, kosa, nokti se pogoršavaju
  • Promjena boje noktiju

Isti simptomi mogu imati hiljade uzroka. Zbog toga je bolje da se konsultujete sa svojim ljekarom i nikako ne uzimajte suplemente na svoju ruku, jer previše selena može biti opasno.

Koja hrana sadrži selen?

U ishranu uključite: ribu i plodove mora, pistaće, pečurke, jaja, pšenične i ovsene mekinje, kokos, suncokretovo sjeme i orašaste plodove, mast, sir, bijeli luk. Hrana koja ometa apsorpciju selena su: slatkiši, peciva, gazirani napici. Ako dnevno jedete oko 50 g pečurka, ili 70g kokosa, ili jedan do dva brazilska oraha, imaćete dovoljan nivo selena u organizmu.

Izvor:mondo.rs