23.04.2024
NaslovnicaZdravljeSPASITE DUŠU OD STRESA, A TIJELO OD BOLESTI: 3 drevna savjeta Hipokrata...

SPASITE DUŠU OD STRESA, A TIJELO OD BOLESTI: 3 drevna savjeta Hipokrata koji će preporoditi vaš organizam i um!

Jedan od najčuvenijih ljekara i očeva medicine, Hipokrat, smatrao je da mentalno zdravlje dovodi do fizičkog zdravlja. Evo koja 3 savjeta ovog čuvenog ljekara treba da primijenite za dobro zdravlje duše i tijela:

Savjet broj 1: “Rad i odmor liječe tijelo i dušu!”

Iako kombinacija rada i odmora izgleda nespojivo, Hipokrat je ovdje imamo na umu duševni mir i fizički rad. Tada sve dođe na svoje mjesto. Kada, na primjer, radite u bašti: zalijevate, sadite, kopate, brinete o biljkama, ne možete da razmišljate o lošem. Težak fizički rad bukvalno “čisti mozak”, a tijelo je aktivno. Potrudite se da uvijek budete aktivni, tako će i odmor biti prirodniji i slađi, a odlazak na spavanje pravo uživanje.

Savjet br. 2: “Nerad je izvor svih poroka. Gdje nema besposlice, nema ni zla.”

Ispunite soj raspored obavezama, aktivnostima koje vam prijaju i opuštaju vas, zadacima, ciljevima. Dobrim planom i aktivacijom spriječite pojavu loših misli. Veoma je teško razmišljati negativno, anksiozno i ništavno, kada ste fokusirani na rad ili nešto što vas ispunjava. To ne znači da treba da budete rob obaveza, već da isplanirate aktivnosti i vreme za odmor, jer besposlica može biti rizično polje, otvoreno za toksične misli.

Savjet broj 3: “Ako niste u mogućnosti da promijenite način života, onda vam niko i ništa neće pomoći”

Ako želite da smršate, možete pratiti trendove u ishrani, isprobavati razne dijete, savjetovati se sa nutricionistom, ali ako se vratite svakog puta na stare nezdrave navike, nikada nećete postići i zadržati željeni rezultat. Tek kada odlučite da živite u skladu sa svojim tijelom i zdravlje, kada se odlučite za voće umjesto čokoladnog keksa, ili za šetnju umjesto sjedenja pred televizorom, uspjećete. Samo sami možete donijeti tu odluku i promijeniti se nabolje, podesiti svoje život na zdravlje.

Izvor:mondo.rs