Free Porn
xbporn
18.07.2024
NaslovnicaZdravljeOvo je najgora hrana za štitnjaču, kaže dijetetičarka

Ovo je najgora hrana za štitnjaču, kaže dijetetičarka

ŠTITNJAČA je važna žlijezda u dnu vrata. Proizvodi hormone važne za mnoge sustave u tijelu, uključujući hormone štitnjače koji kontroliraju metabolizam – proces u kojem se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitnjače, to je zato što vaša štitnjača proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitnjače, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hashimotov tireoiditis, a svi oni mogu biti uzrokovani različitim stvarima, kao što je nedostatak joda ili čak genetika. Dijetetičarka Molly Hembree napominje da je najčešće stanje neaktivna štitnjača ili hipotireoza.

“Debljanje je često primarna nuspojava hipotireoze. Ako primijetite da iznenada dobivate na težini, osobito ako to nije u skladu s vašom prehranom i navikama vježbanja, važno je posavjetovati se s liječnikom oko pretraga”, rekla je.

Ono što jedete može imati veliki utjecaj na stanje štitnjače, a prema Hembree, najgora hrana koju možete konzumirati, ako su vam dijagnosticirani problemi sa štitnjačom, ona je koja sadrži goitrogene.

“Takva hrana sadrži spoj goitrin, koji može ometati sintezu hormona štitnjače, uz nedostatak joda”, pojašnjava Hembree.

Goitrogeni se mogu naći u brokuli, cvjetači i kupusu, kao i u soji i prosu. Da biste se riješili eventualnih negativnih učinaka povrća, možete ga jednostavno zagrijati.

“Zagrijavanje eliminira goitrogenu aktivnost. Ako jedete ovo povrće i soju u umjerenim količinama, to nije problem, ali većina dijetetičara savjetuje potpuno izbacivanje prosa iz prehrane ako imate problema sa štitnjačom”, upozorila je.

U radu objavljenom u British Medical Journalu istraživači su otkrili da uravnotežena prehrana igra važnu ulogu u rješavanju problema sa štitnjačom.

Izvor:index.hr