25.06.2024
NaslovnicaZdravljeŠto se događa s tijelom kada svaki dan pojedete bananu?

Što se događa s tijelom kada svaki dan pojedete bananu?

SVI smo odrasli slušajući izreku “jedna jabuka na dan – liječnik iz kuće van”, ali pokazalo se da bi dobrobiti banane mogle biti jednako dobre. Banane su prepune vitamina i hranjivih tvari, a kada ih jedete redovito, pomažu u održavanju i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Ipak, s bananama ne treba pretjerivati. Prema Healthlineu, trebali biste se držati jedne do dvije banane dnevno. Previše bilo koje hrane, čak i zdrave poput banana, može dovesti do debljanja ili nedostatka hranjivih tvari.

Imat ćete zdraviju probavu

Prema pregledu studije iz 2017. objavljene u Nutrition Bulletinu, banane sadrže otporan škrob koji djeluje na povećanje proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina – esencijalnih za zdravlje crijeva.

Možda ćete smršaviti

Banane su prepune vlakana i proteina pa će vas dulje držati sitima.

Možete poboljšati zdravlje kože

U bananama su vitamini i minerali, točnije mangan koji povećava razinu kolagena.

Poboljšat ćete razinu energije

Kada se jedu prije ili nakon treninga, banane mogu biti od ključnog značaja za podizanje razine energije i sprječavanje osjećaja umora tijekom dana.

Pojačat ćete unos kalija

Banane su poznate po kaliju, a on može pomoći u jačanju srca. Većina ljudi ne konzumira dovoljno kalija, što često može imati izravan utjecaj na kontrolu krvnog tlaka i druge komponente zdravlja srca. Healthline objašnjava da prehrana bogata kalijem, ili svakodnevno jedenje banana, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 27 posto. Stoga je vrijeme da ovo omiljeno voće dodate u svoju dnevnu rutinu.

Poboljšat ćete vid

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, banane sadrže vitamin A, koji djeluje na tri stvari – štiti oči, održava normalan vid i poboljšava noćni vid.

Izvor:index.hr